3D-tulostin

 

Mikä on 3D-tulostin?

3D-tulostin valmistaa fyysisiä esineitä digitaalisista malleista. Tulostin sulattaa muovinauhaa ja suihkuttaa nauhan haluttuun muotoon ohuina kerroksina. Tulostusmateriaalina Kaupunkiverstaalla käytetään vain PLA-muovia, joka on maissitärkkelyksestä johdettua biohajoavaa ja myrkytöntä muovia.

Johdatuksena 3D-tulostuksesta voit katsoa oheisen 3DBearin videon: https://www.youtube.com/watch?v=wHpTGcm9mKs

 

Kaupunkiverstaan 3D-tulostimet: Ultimaker 2+ & Ultimaker 3

Kaupunkiverstaalla käytössä olevat Ultimaker 2+ ja Ultimaker 3 ovat hollantilaisia avoimen laitteiston periaattein valmistettuja 3D-tulostimia, joita pidetään hyvänä kuluttajaluokan laitteena.

Tulostusalueen koko on 223x223x205mm, mutta käytännössä neljän tunnin aikarajan takia Kaupunkiverstaalla on mahdollista tulostaa läpimitaltaan n. 10cm kokoisia esineitä. Tulostusaikaan vaikuttaa koon lisäksi kappaleen muoto ja yksityiskohtien määrä. Kaupunkiverstaalla on valittavissa muutamia eri värejä

 

kaupunkiverstas_1225

 

Mistä 3D-malli?

Tulostamiseen vaaditaan 3D-mallitiedosto STL-muodossa. Valmiita, ilmaisia malleja on ladattavissa esimerkiksi Thingiverse– ja Youmagine-sivuilta.

Jos haluat luoda oman mallin, sen tekemiseen sopii lähes mikä tahansa CAD- tai 3D-mallinnusohjelma. Ilmaisia mallinnusohjelmia ovat esimerkiksi SketchUp, Sculptris sekä helposti lähestyttävä, verkkoselaimessa toimiva Tinkercad.

Helppo tapa luoda oma 3D-malli on myös käyttäen 3DBearin (www.3dbear.fi) lisättyä todellisutta hyödyntävää AR-appia, jonka voit ladata ilmaiseksi alla olevista linkeistä tai hakemalla sovelluskaupasta hakusanalla ’3DBear AR’.
Apple: https://itunes.apple.com/fi/app/3dbear-ar/id1234975406?mt=8
Android: https://play.google.com/store/apps/details?id=fi.ThreeDBear.ThreeDBearAR&hl=en

 

Ajanvaraus ja hinta

Ajanvarauksen 3D-tulostimelle voit tehdä Helsingin kaupungin Varaamo-sivun kautta, Kaupunkiverstaan infopisteestä tai puhelimitse numerosta (09) 310 85900. Pisin mahdollinen varausaika on 6 tuntia (Ultimaker 3) / 4 tuntia (Ultimaker 2+). Asiakkaan ei tarvitse olla paikalla koko tulostuksen ajan. Valmiin 3D-tulosteen hinta on 70 senttiä/kpl.

 

Jätä kommentti