3D-tulostin

 

Mikä on 3D-tulostin?

3D-tulostin valmistaa fyysisiä esineitä digitaalisista malleista. Tulostin sulattaa muovinauhaa ja suihkuttaa nauhan haluttuun muotoon ohuina kerroksina. Tulostusmateriaalina Kaupunkiverstaalla käytetään vain PLA-muovia, joka on maissitärkkelyksestä johdettua biohajoavaa ja myrkytöntä muovia.

 

Kaupunkiverstaan 3D-tulostin: Ultimaker 2

Kaupunkiverstaalla käytössä oleva Ultimaker 2 on hollantilainen avoimen laitteiston periaattein valmistettu 3D-tulostin, jota pidetään hyvänä kuluttajaluokan laitteena.

Ultimaker valmistaa yksivärisiä esineitä (Kaupunkiverstaalla on valittavissa muutamia eri värejä). Tulostusalueen koko on 223x223x205mm, mutta käytännössä neljän tunnin aikarajan takia Kaupunkiverstaalla on mahdollista tulostaa läpimitaltaan n. 10cm kokoisia esineitä. Tulostusaikaan vaikuttaa koon lisäksi kappaleen muoto ja yksityiskohtien määrä.

 

kaupunkiverstas_1225

 

Mistä 3D-malli?

Tulostamiseen vaaditaan 3D-mallitiedosto STL-muodossa. Valmiita, ilmaisia malleja on ladattavissa esimerkiksi Thingiverse– ja Youmagine-sivuilta.

Jos haluat luoda oman mallin, sen tekemiseen sopii lähes mikä tahansa CAD- tai 3D-mallinnusohjelma. Ilmaisia mallinnusohjelmia ovat esimerkiksi SketchUp, Sculptris sekä helposti lähestyttävä, verkkoselaimessa toimiva Tinkercad.

 

Ajanvaraus ja hinta

Ajanvarauksen 3D-tulostimelle voit tehdä Helsingin kaupungin Varaamo-sivun kautta, Kaupunkiverstaan infopisteestä tai puhelimitse numerosta (09) 310 85900. Pisin mahdollinen varausaika on 4 tuntia. Asiakkaan ei tarvitse olla paikalla koko tulostuksen ajan. Valmiin 3D-tulosteen hinta on 70 senttiä/kpl.

 

Jätä kommentti